Hatırlatıcılar Kullanın
Gözünüzün önünde olsun: Diş fırçanızı ve macununuzu görebileceğiniz yerde bırakın. Gün içerisinde dişinizi fırçalama ihtimaliniz olan yerlerde gözünüzün önünde olsun. Mesela lavabonun yanında bir kupanın içinde olabilir. Parlak renkli dikkat çeken bir kupa bu iş için ideal!
Post-it kullanın: Gözünüzün takılacağı yerlere post-it veya benzeri notlar yerleştirin. Ama düzenli olarak bu notların yerini değiştirin ki gözünüz pas geçmeye alışmasın. Banyo aynasına, yatağınızın başına, odanın ışık düğmesine, mutfak masasına olabilir mesela. Hatta evin kapısına da asabilirsiniz notu. Evden çıkmadan görürsünüz böylece. Ama tabi ki kapının iç tarafına. Yoksa evinizin kapısının ödünden geçenler şaşırırlar. Üzerine de ‘dişlerini fırçala’ gibi bir yazı yazabilir ya da diş fırçası çizebilirsiniz.
Ajandanıza yazın: Akıllı telefonunuzun ajandasını rutin olarak kullanıyorsanız günlük hatırlatıcı olarak diş fırçalamayı kaydedebilirsiniz. Ayrıca ‘yapılacaklar listesi’ de kullanıyorsanız (ingilizcesi: to-do-list) buraya da ekleyebilirsiniz. Duvara astığınız takvimler de bu iş için kullanılabilir. Hatta durumu abartabiliriz ve günlük kullandığınız herhangi bir dokümanın da üstüne de hatırlatıcı olarak yazabilirsiniz.
Alarm kurun: Telefonunuz veya bilgisayarınıza alarm kurabilirsiniz. Fakat alarm çalar çalmaz dişlerinizi fırçalamanız lazım. Yoksa yine üşenirsiniz ve yine başarısız olursunuz.
Kendinizi eşleştirin: Evde veya iş yerinizde dişlerini düzenli olarak fırçalayan birileri varsa onlardan yardım isteyin. Dişlerini fırçalamaya giderken size de haber versinler ve beraber dişlerinizi fırçalayın.
Hatırlatma için yardım isteyin: Her gece sizi uyaracak ve dişinizi fırçalamayı hatırlatacak birinden yardım isteyin. Ama unutmayın ki bu kişi size gerçekten değer veren birisi olmalı. Anne, baba, eş veya en kakın arkadaşınız olabilir. Uzakta oturuyorlarsa veya aynı eve değilseniz sizi telefonla arayabilirler.
Bir Rutin Oluşturun
Kendi alışkanlıklarınızı takip edin: Her gece yatağa girmeden önce yaptığınız şeylerin bir listesini çıkarın. Siz farkında olmasanız bile bir rutininiz vardır. Belki televizyon izliyorsunuzdur, belki de pijamalarınızı giyiyorsunuz. Normalde yaptığınız şeylerin bir listesini çıkarın. Aynısını bir de sabah rutininiz için çıkarın. Sabahları kalkar kalkmaz dişlerinizi fırçalasanız sizin için daha kolay olabilir. Ya da kahvaltıdan sonra fırçalayın.
Diş fırçalamayı alışkanlık listenizde uygun şekilde yerleştirin (entegre edin): Listenize bakın ve kendinize ‘Ne zaman dişlerimi fırçalayabilirim?’ diye sorun. Yemek yedikten sonra yaparsanız daha iyi olur. Yatağa girmeden önce fırçalamak daha uygun olur, çünkü diğer şekilde dişinizi fırçalamadan uyuya kalabilirsiniz. Listenize ‘dişini fırçala’ maddesini ekleyin. Rutininizde diş fırçalamayı koyabildiğiniz en öncelikli yere yerleştirin. Örneğin akşam yemeğinden sonra meyve, tatlı vs gibi hiçbir şey yemiyorsanız yemekten hemen sonra dişinizi fırçalayın. Listeye ‘dişini fırçala’ maddesini bu işi yapmak için çok yorgun olmayacağınız zamana denk getirerek ekleyin. Fırçalama alışkanlığınızı en güvenilir alışkanlığınızdan hemen sonra gerçekleştirin. Örneğin her zaman aynı saatte yemek yiyorsanız diş fırçalamayı da hemen sonrasına kaydedin. Günlük duş alma alışkanlığınız varsa duştan hemen önce veya duş yaparken dişlerinizi fırçalayın.
Listenizi takip edin:Artık listeniz ‘yapılan işlerin sıralaması’ şekline dönüştü. Kopyasını oluşturun ve yaptığınız her işi yanına tik atarak işaretleyin. Bunu en az 1 hafta boyunca uygulayın. İdeal süre 3 haftadır. Bu süre sonunda diş fırçalamayı rutininizin bir parçası olarak hissetmeniz gerekiyor. Eğer hissetmiyorsanız süreyi uzatın. Bir sonraki aşamada da listeyi yatağınızın yanına bırakın. Dişlerinizi fırçaladınız mı yoksa tembellik mi yaptınız kontrol edin :) Eğer yine de dişinizi fırçalamayı unutuyorsanız unutmayana kadar listenizi kullanmaya devam edin.
Rutini takip edin: Yaptığınız işlerin sıralaması sizin için de tamamen anlamlı bir hale geldikten sonra peşini bırakmayın. Unutmayın ki siz kötü bir alışkanlığı bırakıp iyi bir alışkanlık edinmeye çalışıyorsunuz. Yeni rutininizden uzaklaşmak sizi yeniden eski ve istemediğiniz rutininize sokar. Yeni alışkanlığınızdan uzaklaştığınız zaman hemen listenize bakın ve yeni rutininize tekrar adapte olun. Kendinize ‘dişleri fırçalamamak gibi bir seçeneğim yok!’ deyin. Sıcak yatağınızdan kalkmak zorunda da kalsanız, yaptığınız başka önemli bir işi de yarım bıraksanız yine de inatla gidin ve dişlerinizi fırçalayın.
Sebebi Ortadan Kaldırın
Rahatlayın: Diş fırçalamayı sürekli unutmanız veya pas geçmenizin sebebi fiş fırçalamaya karşı duyduğunuz antipati ve olumsuz düşünceler olabilir. Bu da ‘unutmanıza’ sebep olabilir. Mesela diş fırçaladığınızda fırça büyük geliyorsa veya dişetlerinizi acıtıyorsa kendinize daha yumuşak ve sizin hoşunuza giden bir fırça alın. Diş fırçalamayı sizin için rahatlatıcı ve eğlenceli hale getirmek için elinizden gelen her şeyi yapın. Diş fırçalama süresi canınızı sıkıyorsa ve çok uzun geliyorsa kronometre tutarak veya tam bu sürede biten bir şarkı dinleyerek fırçalayın. dişetleriniz hassas ise elektrikli diş fırçası edinin veya daha yumuşak bir fırça edinin. Diş macunu sevdiğiniz kokuda ve tatta seçin. Dişi fırçaladığınız mekanı olabildiğince rahat bir ortam haline getirin. Güzel bir müzik çalın. Ayaklarınız üşüyorsa terliklerinizi giyin. Kendinize ‘Burada olmaktan mutlu muyum?’ diye sorun. Banyoyu paylaşıyor olabilirsiniz, dağınık bir ortam olabilir veya aynada kendinize bakmayı sevmiyor olabilirsiniz. Bu yüzden de diş fırçalamak size zulüm gibi geliyor olabilir. Kendinize başka bir yer bulun veya mevcut olanı iyileştirin.
Fırçalayamayacak kadar yorgun düşmeden fırçalayın: Yatağa girmeden önce pek çok iş yapıyor olabilirsiniz. Yattığınız yerde uyuyakalıyor olabilirsiniz. Diş fırçalama zamanını iyi ayarlayın. Sabah kalktığınıza çekilmez ve aksi biri olabilirsiniz. Kahvaltı sonrası veya öğleden önce fırçalama için hatırlatıcı kullanın. Rutininiz en basit kişisel ihtiyaçlarınızı (diş fırçalama gibi) yaptırmayacak kadar yoğunsa hayatınızda daha büyük değişiklikler yapma zamanı gelmiş demektir.
Kötü hissettiğinizde kendiniz için iyi şeyler yapın: Mesela dişlerinizi fırçalayın. Kendi kendinize ‘Temiz dişleri hak ediyorum’, ‘Kendim için yaptığım her şey yapılmaya değerdir!’ deyin.