Çene kemiği ve dişlerin birbiriyle ilişkilerini düzenleyen tedavilere ortodonti denir. Ortodontinin konusu dişeti hastalıklarına bağlı olarak gelişen diş kayıpları ve diş düzensizlikleridir. Ortodonti sorunları erken yaşta ortaya çıkmaktadır. Süt dişlerinin kalıcı dişlerle yer değiştirmesini beklemeden sağlıklı bir diş ve çene yapısı için 7 yaşlarında çocuklar en az bir kez ortodontiste gitmelidir. Bu tedaviler her yaşta yapılmaktadır. Sorunlu diş ve çene yapınız var ise bir ortodontiste görünmeniz gerekmektedir
Ortodontik tedavisi şu şekilde yapılır:
Bu tedavi yöntemleri ikiye ayrılmaktadır.
Hareketli ve sabit olmak üzere ikiye ayrılan bu tedavi şekillerinden hareketli tedavide ağız içerisine hastanın kendisinin çıkarıp takabildiği aperey denilen protezler takılmaktadır. Bu durum basit uzun süre gerektirmeyen çapraşıklıkların düzenlenmesinde yapılır.
Sabit tedavide ise hastanın çıkaramayacağı braket isimli metaller yapıştırılır ve bu özel teller birbirleriyle birleştirilir. Bu sayede ise dişlerdeki çapraşıklıklar düzeltilir.
Ortodonti (tel tedavisi) her yaşta uygulanabilir. Hasta kaç yaşında olursa olsun tedavi uygulanabilir; ancak bireyin kemik yapısında düzensizlikler varsa yaş önemli bir durumdur.
Bu tedavi süresi de 24 ay olmasına rağmen kişiden kişiye değişiklik göstermektedir. Çocukların tedavisi ise yetişkinlerin tedavisine göre daha kısa sürmektedir.
Masraflı olan bu tedaviler aslında kendinize yaptığınız en iyi yatırımlardandır .